TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ VE TEDAVİSİ 03.10.2019
Uzmanlar, "Tükürük Bezi Tümörleri ve Tedavisi" hakkında bilgi verdi.
03 Ekim 2019 10:52Ana Sayfa > Sağlık
İnsanlarda tükürük bezleri klinik olarak küçük ve büyük tükürük bezleri ve fonksiyonlarına göre seröz, muköz ve mix tükürük bezleri olarak adlandırılır. Tükürük bezi tümörleri, tüm baş, boyun tümörlerinin % 3 veya 6’sını oluşturur ve genellikle 20-60 yaşlarında görülür. Çoğu kulak önünde ve etrafında şişlik şeklinde olan parotis bezinde, daha az sıklıkta çene üzerinde ve altında, dil altı ve küçük tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörler şeklinde görülür. Parotis bezi tümörlerinin çoğu (% 80), çene altında tükürük bezi tümörlerinin % 50’si dil altı ve küçük tükürük bezi tümörlerinin % 10’u iyi huylu tümörlerdir.
TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ BELİRTİLERİ
İyi huylu tükürük bezi tümörleri belirtileri : Tükürük bezlerinin iyi huylu tümörlerinin belirtisi genellikle ağrısız şişliktir. Şişlik kulak memesi altında, kulak kepçesi önünde, çene kemiği üzerinde ya da dilin altında da olabilir. Bu tip bir şişlikte genellikle ağrı olmaz ve yavaş büyüme gösterir.
Kötü huylu tükürük bezi tümörleri belirtileri : Kötü huylu tükürük bezi tümörlerinin belirtileri daha hızlı büyüyen şişlik, ağrı, yüz felci ve ciltte renk değişikliği gibi belirtilerdir.
TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ TEŞHİSİ
Tükürük bezi kanserinin teşhisi için öncelikle hastanın deneyimli ellerde iyi bir KBB muayenesinden geçmesi gereklidir. Hastanın şikayetleri ve o bölgede görülen şişlik ve hassasiyetine yönelik muayene ve tetkik edildikten sonra tanısı konur.
Tükürük bezi tümörleri tanısında bazı görüntüleme yöntemleri de kullanılır. Ultrasonografik görüntüleme tümör varlığını iyi gösteren hızlı bir inceleme yöntemidir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR), kesitler şeklinde tümörler ile ilgili detaylı bilgiler veren inceleme yöntemidir. İğne biyopsisi, tümör varlığı saptandıktan sonra tümörün cinsini belirlemeye yönelik olarak yapılabilir. Bu yöntem genellikle ultrasonografik görüntüleme eşliğinde tümör içine ince bir iğne ile girilir hücre örnekleri alınır.
TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ TEDAVİSİ
Tükürük bezi tümörlerinin tedavisi genellikle cerrahi tedavidir. İyi huylu tükürük bezi tümörlerinin tedavisinde cerrahi sonrası başka bir tedavi uygulanmasına gerek duyulmaz iken, kötü huylu tükürük bezi tümörlerinin tedavisinde cerrahi sonrası radyoterapi ve kemoterapi tedavileri de gerekebilir. Tedavisi zamanında ve düzgün yapılmayan tükürük bezi tümörlerinin en önemli komplikasyonu tümörün yüz siniri ve dalları ile yakın ilişkisi nedeniyle yüz siniri felcidir.
TÜKÜRÜK BEZİ TÜMÖRLERİ AMELİYATININ RİSKLERİ VAR MIDIR?
Parotis bezi tümörlerinin cerrahi tedavisinde en önemli risk bu tükürük bezinin içinden geçen yüz siniri fonksiyonunun operasyon sırasından bozulmasıdır (yüz felci gelişmesidir). Ancak deneyimli ve alanında uzman hekimler tarafından sorunsuz bir şekilde operasyon gerçekleştirilebilir. Günümüzde bu operasyonları yapan ve başarı ile gerçekleştiren hekim ve merkez sayısı sınırlıdır. Hastaların yüz felci gibi hayatlarını doğrudan etkileyebilecek komplikasyon yaşamamaları için operasyon öncesi deneyimine ve bilgi birikimine güvendikleri hekimi ile operasyon hakkında detaylı konuşmaları önerilir.
BÜLTEN