Ezine Pusula ← Ana Sayfa
Gündem

Çanakkale’de coğrafi işaretli ürün sayısı 13’çıktı

✍️ Ezine Pusula 📅 03 August 2023 09:01 👁️ 1874 görüntüleme

Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale Domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Böylelikle Çanakkale Domatesi, Çanakkale’nin, coğrafi işaret tescili alan 13'üncü ürünü oldu.

Çanakkale Ticaret Borsası tarafından Çanakkale Domatesi için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Çanakkale Domatesi, 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlanarak 13.07.2023 tarihinden itibaren korunmak üzere tescil edildi.

Coğrafi işaret ile Çanakkale’de yetişen domatesin üretim, pazarlama ve ihracat imkânları arttırılacak.

Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale’nin ticari hayatının canlılığı için Coğrafi İşaret Tescilini önemsediklerini belirten Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, “Göreve geldiğimiz günden bu güne ilimiz tarıma dayalı sanayisinin büyümesi adına güçlü adımlar atarken bir yandan da ilimiz ticari hayatının gelişmesi adına projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Gastronomisinin daha bilinir ve tercih edilir hale gelmesi için marka tescillerini önemsiyoruz. Borsa olarak geçtiğimiz yıllarda ilimizin Coğrafi işaretli ürünlerinin tescil edilmesinde desteklerimiz oldu. Bu yıl da Türkiye’mizin meşhur Domatesine “Çanakkale Domatesi” adıyla Coğrafi İşaret tescili aldık” dedi.

Başkan Abdullah Deniz devamla "Çanakkale'de 85 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıyoruz. Yılda 650 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretim miktarı ile Türkiye'nin %5 oranındaki domatesi biz Çanakkale'de üretiyoruz.

Kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan ürünlerinden Çanakkale domatesinin Coğrafi İşaret Tescil sürecinde bizlere destek olan Çanakkale Ticaret Borsası Meclisimize, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu, Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya başta olmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültemize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Değerli Milletvekillerimize ve Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Haber Merkezi

İlgili Haberler

Ezineli öğrenciler Ankara gezisinde
24.05.2026
Ezine’de Bilim Rüzgârı: Öğrenciler Lazer Teknolojisini Yakından Tanıdı
24.05.2026
Ezine’de Minik Kalemlerden Büyük Başarı: İlk Kitaplarını Okurlarıyla Buluşturdular
24.05.2026
Geyikli İlkokulu Öğrencileri Zekâ Oyunlarında Zirvede
02.05.2026
Ezine Devlet Hastanesi’nde “Bebek Dostu” Standartları Mercek Altında
02.05.2026
Ezine ve Geyikli Arasında Hıdırellez Buluşması: Müzisyenlerden Anlamlı Davet
02.05.2026
Ezine’de Minik Öğrencilere "Sağlıklı Duruş" Eğitimi Verildi
02.05.2026
“Özel Kelimeler Dükkanı”
25.04.2026
Ezine Gıda İhtisas OSB MYO’da “Çok Gezen mi Bilir, Çok Okuyan mı Bilir?” Münazarası
25.04.2026
Ezine Gıda İhtisas OSB MYO Öğrencisine Erasmus+ Başarısı
25.04.2026
Ezine’de Otizm Farkındalığı İçin Anlamlı Buluşma
04.04.2026
Ezine’de Kanser Haftası Mesajı: Erken Tanı Hayat Kurtarır
04.04.2026
Ezine MEM Öğrencileri Otomotiv Sektörünü Yerinde İnceledi
04.04.2026
Ezine’de Arıcılık Eğitimi İçin Kayıtlar Açıldı
04.04.2026
Kaymakam Kaptanoğlu’ndan Kıbrıs Gazisi Recep Kıral’a iftar ziyareti
10.03.2026
Ezine'de denetimler aralıksız devam ediyor
02.03.2026