Ezine Pusula ← Ana Sayfa
Gündem

Gider; “AB tescilli ürünlerimizin sayısını artıracağız”

✍️ Ezine Pusula 📅 13 December 2023 08:48 👁️ 1757 görüntüleme

Ezine Peyniri’nin AB Coğrafi İşaret Tescili almasıyla birlikte Çanakkale’nin 2’nci ve Türkiye’nin ise 18’inci ürünü AB tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Ezine Peyniri’nin AB tescili alan ilk peynir olması nedeniyle, Türkiye’nin peynir ihracatında da artış olmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye’de coğrafi işaret almasının ardından AB Coğrafi İşareti alabilmek için başvurulan Ezine Peyniri’nde mutlu sona ulaşıldı. Türkiye’nin AB Coğrafi İşaret Tescili almayan hak kazanan 18’inci ürünü olan Ezine Peyniri, aynı zamanda Türkiye’nin AB tarafından tescillenen ilk peyniri olma özelliğini taşıyor. Bayramiç Beyazı’nın ardından Çanakkale’nin AB tarafından tescil edilen ikinci ürünü olan Ezine Peyniri nedeniyle açıklamalarda bulunan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale’nin AB tescilli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek; “Hali hazırda Çanakkale’de üretilen 14 ürüne coğrafi işaret almayı başardık. Fakat bunlardan sadece Bayramiç Beyazı, AB tarafından da coğrafi işaret ile tescil edilmişti. Ezine Peyniri ile birlikte Çanakkale’nin tescilli ürün sayısı ikiye yükseldi. Hedefimiz, 14’te 14 yaparak tüm ürünlerimize AB tescili alabilmek. Bunun için Çanakkale’deki borsalarımız, ticaret odalarımız ve ziraat odalarımız yoğun ve takdir edilesi bir çaba sarf ediyorlar. Bizler de bu aşamada gereken her türlü desteği vererek, AB tescilli ürünlerimizin sayısını artıracağız. Türkiye henüz Avrupa Birliği’ne girmemiş olabilir ancak ürünlerimiz birer birer AB tarafından tanınmaya başladı Avrupa pazarına girdi” dedi.

“Peynir ihracatı artacak”

Ezine Peyniri’nin AB tescili alan ilk peynir olmasının önemine değinen Gider; “Türkiye bir peynir cenneti olmasına karşın dünyada bunun bir karşılığını henüz alamadık. Ancak Türkiye’de ilk defa bir peynirin AB tescili almasıyla birlikte, bunun da karşılığını alacağımıza inanıyorum. Hali hazırda dünyadaki peynir pazarının büyüklüğü 40 milyar dolar civarında. Türkiye ise bu pazarda 200 milyon doları aşkın bir pay alıyor. Sahip olduğumuz peynir zenginliği ve ülkemizin gücü hesaba katıldığında, bu bizim yetinebileceğimiz bir oran değil. Ezine Peyniri’nin AB tescili alması, pazar payımızı artıracaktır. Tesciller sayesinde korunan standartlar, sürdürülebilir bir başarıyı bizlere getirecektir. Paris’teki, Berlin’deki Roma’daki marketlerin raflarında, AB tescili almış Ezine Peyniri’nin bulunması ve tercih edilmesi de bizleri ayrıca gururlandıracak ” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

İlgili Haberler

Ezineli öğrenciler Ankara gezisinde
24.05.2026
Ezine’de Bilim Rüzgârı: Öğrenciler Lazer Teknolojisini Yakından Tanıdı
24.05.2026
Ezine’de Minik Kalemlerden Büyük Başarı: İlk Kitaplarını Okurlarıyla Buluşturdular
24.05.2026
Geyikli İlkokulu Öğrencileri Zekâ Oyunlarında Zirvede
02.05.2026
Ezine Devlet Hastanesi’nde “Bebek Dostu” Standartları Mercek Altında
02.05.2026
Ezine ve Geyikli Arasında Hıdırellez Buluşması: Müzisyenlerden Anlamlı Davet
02.05.2026
Ezine’de Minik Öğrencilere "Sağlıklı Duruş" Eğitimi Verildi
02.05.2026
“Özel Kelimeler Dükkanı”
25.04.2026
Ezine Gıda İhtisas OSB MYO’da “Çok Gezen mi Bilir, Çok Okuyan mı Bilir?” Münazarası
25.04.2026
Ezine Gıda İhtisas OSB MYO Öğrencisine Erasmus+ Başarısı
25.04.2026
Ezine’de Otizm Farkındalığı İçin Anlamlı Buluşma
04.04.2026
Ezine’de Kanser Haftası Mesajı: Erken Tanı Hayat Kurtarır
04.04.2026
Ezine MEM Öğrencileri Otomotiv Sektörünü Yerinde İnceledi
04.04.2026
Ezine’de Arıcılık Eğitimi İçin Kayıtlar Açıldı
04.04.2026
Kaymakam Kaptanoğlu’ndan Kıbrıs Gazisi Recep Kıral’a iftar ziyareti
10.03.2026
Ezine'de denetimler aralıksız devam ediyor
02.03.2026